Het Yakult flesje, altijd herkenbaar

Het gaat om de inhoud, niet om de verpakking, wordt vaak gezegd. En hoewel Dr. Shirota uiteraard vooral de unieke bacteriën hun weg naar iedereen wilde laten vinden, is Yakult óók bekend om het iconische kleine flesje. Klein van formaat, groot als het gaat om de hoeveelheid bacteriën die levend aankomen in de darmen.

De eerste Yakult flesjes uit 1935 waren van glas. De flesjes werden na gebruik weer ingenomen, grondig gereinigd en hergebruikt. Een bijzonder detail is dat op die manier de basis is gelegd voor Yakult cosmetica.

In de jaren ‘50 werd een nieuw model Yakult flesje geïntroduceerd. Dit officiële glazen ontwerp werd vanaf de oprichting en opening van het hoofdkantoor Yakult Honsha in 1955 in heel Japan gebruikt.

Het flesje werd iets verder aangepast en vanaf de jaren ’60 is dit glazen model gebruikt, tot aan de introductie van het eerste kunststof flesje in 1968.

In 1968 werden de glazen flesjes vervangen door een volledig nieuw design. Het unieke flesje zoals wij dat nu kennen, is ontworpen door de Japanse designer Isamu Kenmochi* in opdracht van Yakult Honsha. De opdracht van Kenmochi was dat het flesje origineel van vorm moest zijn, stabiel en makkelijk vast te houden én herkenbaar over de hele wereld.

 

*De designer Isamu Kenmochi was in de jaren ’50 en ’60 een van de bekendste industrieel ontwerpers van Japan. Hij werd bekroond met diverse internationale prestigieuze prijzen. Een van zijn meesterwerken is de Japanse stoel ‘Kashiwado’ (1961). De stoel is onder andere te zien in verschillende Amerikaanse musea. Zijn beroemdste design is een ronde bamboe loungestoel.

Yakult produceert over de hele wereld in elke fabriek zelf de Yakult flesjes. Zo kunnen we altijd optimale hygiëne garanderen en is de productie van de flesjes precies afgestemd op de totale productie. Je kunt dit zelf komen bekijken in de Yakult fabriek in Almere. De fabriek is 5 dagen per week op afspraak te bezoeken. Je bent van harte welkom voor een rondleiding. Kijk hier voor meer informatie of aanmelden voor een Yakult Tour.