Yakult gebruikt cookies op haar websites. Deze cookies worden gebruikt voor analytische doeleinden en om uw voorkeuren en interesses te onthouden. Door verder gebruik van de website, accepteert u het gebruik van cookies zoals beschreven in het privacybeleid. Ok

Bacteriën, een oer-Hollandse ontdekking

 

 

Het duurde wel even voordat we in de gaten hadden dat bacteriën bestaan en welke functies ze allemaal kunnen hebben.

Ze werden pas in de 17e eeuw ‘ontdekt’ door een Nederlandse stoffenkoopman uit Delft, Antonie van Leeuwenhoek. Hij zag door een zelfgebouwde microscoop in 1676 voor het allereerst ‘leven’ onder zijn lens: bacteriën.

Fermentatie, een eeuwenoud proces

Bacteriën spelen al eeuwenlang een belangrijk rol in onze voeding. In 1863 bewees Louis Pasteur dat bacteriën in voeding vernietigd konden worden met een proces dat we nu pasteurisatie noemen.

Ander onderzoek liet zien dat zogenaamde melkzuurbacteriën verantwoordelijk zijn voor natuurlijke ‘fermentatie’. Deze bacteriën werden voor het eerst geïsoleerd door Joseph Lister in 1873. Ze werden Bacterium lactis ofwel ‘melkzuurbacteriën’ genoemd. Ze kregen deze naam omdat ze melkzuur (lactaat) kunnen maken uit suikers (bijv. glucose en lactose). Dit proces noemen we fermenteren (melkzuurfermentatie).

Als we teruggaan in de geschiedenis, blijkt dat we al heel lang gebruikmaken van fermentatie om levensmiddelen te conserveren of er een bepaalde smaak aan te geven. Bekende voorbeelden van gefermenteerde producten zijn zuurkool, bier, wijn, brood, sommige soorten vlees en Japanse sojasaus. Ook Yakult is een gefermenteerde zuiveldrank. Zonder melkzuurbacteriën zou het niet mogelijk zijn deze producten te maken.