Makiko’s Bentobox lunch

’Makiko, vergeet je Bento niet!’ Ik hoor het mijn moeder nog zeggen.

Elke ochtend maakte ze een heerlijke Bento-lunch voor me klaar, om mee naar school te nemen. Bento’s zijn doosjes met lekkere verse gerechten die er prachtig uitzien. Echt een eeuwenoud Japans fenomeen! Want al in 500 n. Chr. transporteerden we onze maaltijden in Bento’s, op weg naar de akkers, op jacht of tijdens het vissen. Het waren eerst bamboebladen waarin gedroogde rijst of rijstballen werden gewikkeld en later eenvoudige houten doosjes voor eenmalig gebruik. Nu zijn er waardevolle gelakte houten dozen, bont gekleurde kunststof Bento’s, maar ook met populaire cartoons zoals ‘Hello Kitty’. Sommige kun je opstapelen, zodat er een hele grote maaltijd uit geserveerd kan worden.

'Ekiben', luxe lunchbox op stations

In de loop van de tijd kwam de Bento steeds meer in gebruik. Reizigers verpakten hun proviand in de doosjes en met de invoering van de spoorlijn ontstond de beroemde Ekiben, de station-Bento. De eerste Ekiben – rijstballen met ingelegde pruimen als vulling – werd in 1885 verkocht. Tegenwoordig heb je Bento’s in allerlei traditionele en moderne varianten op bijna alle stations in Japan. Ook in de trein zelf worden ze verkocht. Er zijn wel 2000 tot 3000 verschillende Ekibens, vaak met lokale specialiteiten.

Zelfs op vliegvelden kun je Bento’s krijgen, gevuld met lokale gerechten die je kunt eten terwijl je wacht op je vlucht of tijdens de vlucht. Ze zijn er in allerlei soorten, maten en prijsklassen, van een simpele voor 5 euro tot een hele luxe en uitgebreide van 20 euro.

Homemade, liefde gaat door de maag

De bereiding en samenstelling van de homemade Bento gaat volgens belangrijke regels. Traditie en esthetiek zijn cruciale elementen binnen de Japanse keuken. Maar ook het seizoenaanbod van verse producten, goede ingrediënten en natuurlijk smaak. In de Bento wordt alles harmonieus op elkaar afgestemd. De gerechten moeten natuurlijk, gevarieerd en evenwichtig zijn, met seizoensgebonden ingrediënten. Als decoratie worden natuurlijke materialen zoals bloemen, blaadjes of vruchten uit het jaargetijde gebruikt. Een harmonieuze afstemming van kleuren is net zo belangrijk als de variatie in vorm en textuur. Het totaal ziet eruit als een prachtig schilderijtje! Het hoofdingrediënt is rijst, daarna vis en vlees, groenten en eventueel wat fruit. Alles is in kleine, hapklare stukjes apart in de vakjes neergelegd, bijvoorbeeld Tamagoyaki (Japanse omelet), kleine worstjes, boontjes, garnalen, lotuswortel, bamboescheuten, gestoomde of gekookte groenten, pickles en umeboshi (ingelegde abrikoos), die al heel lang een bewoner is van de Bento!
Mijn Bento bestond voor de helft uit restjes van het avondeten van de vorige dag en voor de andere helft uit gerechten die mijn moeder elke ochtend voor mijn vader, zusje en mij maakte. Omdat ze zo goed kon koken was het elke dag weer een verrassing wat erin zat. Ik ruilde altijd met mijn vriendinnen want elke moeder had haar eigen specialiteit. Mijn moeders krabkroketjes waren favoriet bij iedereen en dan kreeg ik er tonijnomelet of gebakken rijst voor terug. Mijn moeder koos altijd voor voedingsmiddelen die ook bij kamertemperatuur tot de lunch goed bleven. Rauwe vis bijvoorbeeld is niet geschikt. Ook producten die veel water bevatten worden niet gebruikt voor Bento. Vaak presenteerde ze de producten op een leuke, aparte manier, door bijvoorbeeld een worstje in de vorm van een octopus te snijden of een wortel als ruimteschip. In Japan denken we dat als iemand een lunchbox eet die gemaakt is door een geliefd persoon, de gevoelens van de kok(kin) overgebracht worden via het voedsel. De Bento is een vorm van communicatie tussen de maker en de eter. Een huisgemaakte Bento zit dus vol liefde! Maar omdat Japanse vrouwen tegenwoordig vaker buitenshuis werken, hebben ze steeds minder tijd om zelf een Bento te maken. Gelukkig zijn Bento’s nu overal te koop, in warenhuizen, supermarkten en ‘convenience’- stores (kleine winkels die 24 uur per dag open zijn). Heel af en toe neem ik wel eens een Bento mee naar kantoor. Iedereen is dan nieuwsgierig naar wat er allemaal voor interessants in zit. Wil je indruk maken op familie of vrienden? Maak dan mijn speciale Bentohapjes.

Gehaktballetjes met mais

In de Bento wordt alles harmonieus op elkaar afgestemd. De gerechten moeten natuurlijk, gevarieerd en evenwichtig zijn, met seizoensgebonden ingrediënten. Bekijk hier hoe je deze kunstige en vrolijke gehaktballetjes maakt.

Omelet met spinazie - mét kookdemo

De Bento is een vorm van communicatie tussen de maker en de eter. Een huisgemaakte Bento zit dus vol liefde! Bekijk hier het recept en de kookdemo hoe je Makiko’s omelet met spinazie maakt en presenteert.

Japanse aardappelsalade

Zelfgemaakt tóch echt het lekkerst, net als de Hollandse stamppot. Bekijk hier het recept voor mijn Japanse aardappelsalade.

Broccoliroosjes in een jasje

Mooi felgroen in de Bento met deze jasjes. Ik ruilde ook altijd met mijn vriendinnen want elke moeder had haar eigen specialiteit. Bekijk hier hoe je deze rolletjes zelf maakt.

Japanse rijst met sesamzaadjes

Het hoofdingrediënt van de Bento is rijst, daarna vis en vlees, groenten en eventueel wat fruit. Een prachtig schilderijtje! Lees hier meer over de Japanse rijst.