Iedereen kan het voelen. Als we nerveus en gestrest zijn of gelukkig en verliefd, reageert onze buik. Het is niet alleen een gevoel, deze link tussen onze emoties en onze darmen. Wetenschappers hebben recentelijk aangetoond dat er veel gesprekken plaatsvinden tussen onze darmen en onze hersenen.
Voor Japanners is dit niets nieuws. In Japan zijn de darmen zijn net zo belangrijk, zo niet belangrijker dan het hart. In de darmen zit de ziel van een persoon en de kern van zijn emoties. In de Westerse wereld is het andersom; ons hart is waar onze emoties ingebed zijn.
Dit fundamentele verschil tussen de Japanse en de Westerse cultuur komt ook tot uiting in onze taal. ‘Hara’ of ‘fuku’ betekent in het Japans niet alleen de fysieke locatie, zoals de buik, darmen, maag, maar ook de bron van emoties, moed, besluitvorming, wil en vastberadenheid. Er zijn veel uitdrukkingen met hara of fuku, gerelateerd aan emoties en ideeën, die in Westerse talen vooral geassocieerd worden met het hart. Natuurlijk hebben het Engels en andere Europese talen ook verschillende metaforen met betrekking tot de darm en de geest, maar niet zo veel als in het Japans.
Terwijl de Engelsen ‘hart tot hart’ (heart to heart) gesprekken hebben en Nederlanders ‘hun hart uitstorten’, hebben de Japanners ‘de maag opensnijden’ (hara o watta) gesprekken. In Japan zijn zeer goede vrienden iemands fukushin (darm en hart), in Nederland heb je een hartsvriendin.
In het Engels kunnen mensen ‘donkere harten’ (dark hearts) of ‘donkere geesten’ hebben, maar Japanners hebben ‘donkere magen’ (haraguroi). Als iemand zijn belofte niet nakomt, is deze persoon onbetrouwbaar. In het Japans noem je zo iemand dan ‘zonder darm’ (harawata wa nashi). In het Nederlands is een iemand, die ‘het hart op de juiste plaats heeft’ eerlijk.
Vroeger voerden samoerai (Japanse krijgers) een zelfmoordritueel uit, seppuku of hara-kiri. Ze sneden in hun buik, de plaats waar de ziel van de krijger zich bevindt. Zo konden ze hun dapperheid tonen en eer behouden. In het Nederlands heeft een dapper persoon juist ‘een hart in zijn lijf’.
We houden in veel talen ‘onze buik vast bij het lachen’. Maar wist je dat ze het in Japan heel leuk vinden om een gezicht op je blote buik te tekenen en te gaan dansen op een feestje? Het heeft zelfs een naam: hara odori (buikdansen).
Boos worden
Kwaadaardig, gemene zwarthartige, boosaardige
Eten tot je 80% vol zit
Eervolle zelfmoordmethode voor samoerai
"Diaphramatische ademhaling". Deze ademhalingsmethode wordt onderwezen in Zen- of Yogameditatie
Spaarzamer worden
Na een flinke maaltijd het eten laten zakken
Ergens genoeg van hebben
Ze verstaan elkaar volkomen
Verliefd zijn
Niks missen van onze activiteiten? Alles lezen over Yakult en als eerste kans maken op win-acties? Schrijf je dan nu in voor de nieuwsbrief!