Informatie over je maagdarmkanaal

Ons maagdarmkanaal speelt een belangrijke rol, onder andere bij het verwerken van voedsel. Een gezond eet- en leefpatroon draagt bij aan de gezondheid van je hele lichaam.

Het spijsverteringskanaal is een complexe verzameling van organen die nauw samenwerken om ervoor te zorgen dat voedingsstoffen, vitaminen en mineralen uit onze voeding opgenomen worden in ons lichaam. Elk onderdeel in het spijsverteringsproces heeft een onmisbare functie bij het verwerken van voedsel!

 • Maagdarmkanaal
  • Mond

   De eerste stap vindt plaats in je mond want hier begint het afbreken van voedsel. Iedere hap  wordt gekauwd en vermengd met speeksel waar enzymen inzitten die de grotere voedselmoleculen afbreken.

  • Maag

   Afhankelijk van wat je gegeten hebt, blijft voedsel een half uur tot enkele uren in de maag voor verdere vertering. In die tijd wordt het vermengd met maagzuur dat de meeste bacteriën doodt. Ook zitten er enzymen in die helpen eiwitten af te breken. De brij in de maag wordt steeds beetje bij beetje doorgelaten naar de dunne darm.

  • Slokdarm

   Voedsel wordt met slikken door je slokdarm – een holle buis – geduwd met krachtige samentrekkingen van spieren, ook wel ‘peristaltiek’ genoemd. Deze ‘knijpbewegingen’ beginnen bovenin de slokdarm en bewegen je voedsel mee door het hele maagdarmkanaal.

  • Pancreas (alvleesklier)

   De pancreas – alvleesklier – is eigenlijk geen onderdeel van het spijsverteringskanaal maar speelt wel een belangrijke rol bij de spijsvertering. Deze klier zit net achter de maag en scheidt een zogenaamd alkalisch sap af dat het maagzuur neutraliseert en enzymen bevat die helpen bij het afbreken van voedsel in de dunne darm.

  • Galblaas

   De galblaas ‘concentreert’ gal en perst het in de dunne darm waar het zich oplost en vermengt – emulgeert – en zo helpt vet af te breken.

  • Lever

   De grootste klier in ons lichaam, de lever, krijgt voedingsstoffen via de poortader uit de darmen aangeleverd en zet ze op verschillende manieren om in bouwstoffen of in energie. De lever maakt ook gal aan wat helpt om vet te verteren in de dunne darm. Gal wordt opgeslagen in de galblaas en uitgescheiden via de galbuis die uitkomt in de dunne darm.

    

  • Dunne darm

   De dunne darm is een 5 tot 7 meter lange opgevouwen buis. Uitgevouwen heeft de dunne darm ongeveer de oppervlakte van een tennisbaan. Als de voedselbrij hier doorheen gaat, wordt er door de pancreas – alvleesklier – enzymen afgegeven. In de darm wordt het voedsel afgebroken in kleinere moleculen koolhydraten, eiwit en vet. Deze moleculen kunnen via de darmwand worden opgenomen in de bloedbaan. Kleine plooien aan de binnenkant van de darm – villi en micro-villi genoemd – maken het gebied waardoor ze worden geabsorbeerd nog groter

  • Darmmicrobiota

   In ons maagdarmkanaal leven meer dan tienduizend miljard bacteriën – 1013  – ongeveer net zoveel als het aantal cellen waaruit ons lichaam is opgebouwd. Allemaal samen noemen we deze de darmmicrobiota. Dit wordt ook wel darmflora genoemd.

   De darmbacteriën – de darmmicrobiota – spelen een rol bij de spijsvertering en de absorptie van voedingsstoffen. Verder produceren ze vitamines, zoals vitamine B en K, en helpen ze de darmcellen gezond te houden door het neutraliseren van (giftige) bijproducten en het onderdrukken van bepaalde bacteriën en schimmels.

  • Dikke darm

   De dikke darm is ongeveer 1 meter lang en hier leeft het grootste deel van je darmmicrobiota. Deze miljarden bacteriën breken de rest van het voedsel af dat niet in de dunne darm verteerd kon worden. Sommige darmbacteriën maken ook vitaminen aan via een ingewikkeld proces. In de dikke darm wordt ook water opgenomen via de bloedbaan waardoor de stoelgang weer verder indikt, klaar om het lichaam te verlaten.