En ze leefden nog lang en gelukkig!

In de vorige eeuw ontdekte de Russische microbioloog en Nobelprijswinnaar dr. Elie Metchnikoff dat sommige nomadenstammen opvallend oud werden voor die tijd. Deze nomaden dronken en aten veel gefermenteerde melkproducten.

Metchnikoff zag een verband tussen hun hoge leeftijd en de melkzuurbacteriën die de nomaden via de melkproducten binnenkregen. Hij publiceerde zijn theorie Longevity without ageing in 1907.

Dr. Minoru Shirota

De Japanse wetenschapper en oprichter van het bedrijf Yakult, dr. Minoru Shirota, was een groot aanhanger van de theorie van dr. Elie Metchnikoff. Dr. Shirota wilde graag een manier vinden om bacteriën levend in de darmen te laten aankomen. In 1921 begon hij zijn studie geneeskunde aan de Universiteit van Kyoto.

Hier specialiseerde hij zich in onderzoek naar bacteriën, probiotica en darmflora. In 1930 selecteerde en cultiveerde dr. Minoru Shirota na een langdurig en gecompliceerd proces een melkzuurbacterie die sterk genoeg was om levend aan te komen in de darmen. Deze bijzondere bacteriestam is naar hem vernoemd: Lactobacillus casei Shirota. De fascinerende geschiedenis van het product Yakult begint in 1935. In dat jaar produceert dr. Minoru Shirota na jarenlang onderzoek het eerste flesje Yakult.