Fermentatie

Haal oma’s weckpotten maar uit de kast! Zelf fermenteren is weer helemaal in.

Maar wat is het nou precies?

Fermentatie is een proces waarbij micro-organismen (bepaalde bacteriën, schimmels en gisten) gebruikt worden om een voedingsmiddel te conserveren (langer houdbaar te maken), te verbeteren of te produceren. Denk aan kaas, brood, worst, wijn, yoghurt, zuurkool en Yakult natuurlijk! Door warmte en vocht kunnen micro-organismen groeien. Tijdens deze groei maken de micro-organismen enzymen aan, waardoor o.a. de smaak, geur en zuurgraad van het product verandert. De meeste gefermenteerde producten werden eeuwen geleden bij toeval ontdekt en later gebruikt als methode om voedsel te conserveren maar ook om de smaak te verbeteren.

Gist zorgt bij de bereiding van brood, bier en wijn voor het omzetten van suiker in alcohol en koolzuur. Voor de productie van kaas worden melkzuurbacteriën gebruikt. Deze bacteriën zetten suikers om in melkzuur. Om bijvoorbeeld tempé of tofu te maken, zijn bij de fermentatie van gekookte sojabonen schimmels nodig.

Bij de productie van Yakult worden ook micro-organismen gebruikt. Sterker nog, ze spelen zelfs de hoofdrol! Het gaat tenslotte om de miljarden Lactobacillus casei Shirota bacteriën die in een flesje zitten.

Misschien heb je zin om zelf eens te gaan experimenteren? Probeer eens om zuurkool te maken. Zo moeilijk is dat niet maar je moet wel geduld hebben. Bekijk hier het recept.