Interview met Olympisch zwemkampioene Marleen Veldhuis

Natuurwater of zwembad…?

Zwembad natuurlijk!’ roept Marleen direct. Marleen Veldhuis (33) is meervoudig Olympisch zwemkampioene en werd in 2007 sportvrouw van het jaar. Ze heeft haar hele leven gezwommen maar begon pas op haar 22ste met de ‘grote’ toernooien en wedstrijden. Ze groeide op in Borne en is de oudste van vier zussen en een broer. Ze zijn vrijwel allemaal gaan zwemmen. Marleen is getrouwd, binnenkort moeder van haar tweede kind en studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit van Twente en Economie aan de VU in Amsterdam. Na een schitterende zwemcarrière en de Olympische Spelen van 2012 in Londen, is het nu tijd voor iets anders.

Waarom zwemmen?

Dat is niet zo heel bewust gegaan… Na het halen van mijn diploma’s zoals ieder kind, vond mijn moeder het een goed idee dat ik beter zou leren zwemmen in plaats van een ‘beetje spetteren’. Ze meldde me aan bij de zwemclub. Ik vond dit best leuk, behalve in de winter want dan was het water zo koud. Toch moest ik het seizoen altijd afmaken en zo zwom ik steeds een jaartje door. Op mijn 9de kwam er waterpolo bij. Ik heb dit lang naast elkaar gedaan, het was ook zo’n gezellig team. Tijdens mijn studie ben ik  een jaar gestopt met zwemmen maar miste het toch. Ik werd lid van een andere zwemclub en daar zat een goede trainer die mijn techniek aanscherpte. Hierdoor ging ik met sprongen vooruit. Zo rolde ik in het topzwemmen en kwam tegelijkertijd in de waterpoloselectie terecht. Binnen twee jaar stond ik aan het EK en begon het ‘internationaler’ te worden. Ik kon alles supergoed combineren en miste nooit een toernooi. In 2004 stond ik ineens aan de rand van het zwembad op de Spelen in Athene, in 2008 in Beijing en Londen in 2012. Een intensieve periode waar je steeds naartoe leeft en werkt. Ik stond er nooit alleen voor, mijn familie reisde altijd mee, mijn grootste fanclub en altijd betrokken!

Hoe voelt het om kampioene te zijn?

Ja, dat is een super gevoel en ik ben er natuurlijk trots op. Het leven gaat wel gewoon door hoor. Je wordt er geen ander mens van. Dat ik sportvrouw van het jaar zou worden, had ik toen niet verwacht, ik had op aanraden wel een praatje voorbereid. Je blijft als het goed is, toch jezelf. Mensen vragen me wel eens wanneer ik écht ga werken (lacht). Ik ben, zeker de laatste jaren, heel bewust met mijn zwemcarrière omgegaan en was ook altijd al bezig met de toekomst. Ik wilde zelf graag het moment van uitstappen bepalen. Vandaar dat ik veel dingen naast het zwemmen ben blijven doen. En die vier plakken zijn wel binnen!

Welke medaille springt eruit?

De laatste, brons op de 50 meter vrije slag. Alles viel samen, 10 jaar topsport, dat ik moeder ben geworden en mijn hele familie om me heen om aan te moedigen. Dat was echt mijn moment, mijn prestatie. Ik moest gewoon winnen voor het afscheid!

Hoe bleef je fit

Het klinkt misschien gek, maar altijd 100% fit moeten zijn, gaf veel druk; een keer slecht slapen bijvoorbeeld geeft meteen onrust. Daar ben ik nu relaxter in. Wat belangrijk en goed is voor een topsporter, is meestal goed voor iedereen: voldoende slapen, gezond eten (bij topsport dan wel volgens je persoonlijke voedingsschema) en trainen, want zwemmen is ook zeker uren maken. Het heeft een paar maanden geduurd voordat ik weer een nieuwe balans vond nadat ik gestopt was. Het gaat eigenlijk om hetzelfde maar dan van alles minder. Ik ging bijvoorbeeld van 16 naar 6 boterhammen per dag! Ook het tijdstip waarop je iets eet, heeft invloed: bijvoorbeeld eiwitten na inspanning zoals kwark, broccoli eten bij rood vlees om je ijzergehalte op peil te houden en vooral gewichtsveranderingen voorkomen: ik viel altijd flink af door de wedstrijddruk en moest dan meteen extra caloriedrankjes nemen. Ik zwem nu nog steeds een aantal uren per week om fit te blijven en af te trainen en let zeker nog steeds op wat ik eet. Ik kook zelf graag.

Wat ga je nu doen?

Ik geef op dit moment lezingen bij events en ben op zoek naar een nieuwe baan vanaf september. Nu geniet ik even van mijn vrijheid natuurlijk. Ben wel al volop bezig met oriënteren en blijf graag betrokken bij de zwemwereld, want dat is en blijft mijn wereld!

Je hebt Team Yakult door de grachten geleid tijdens de Amsterdam City Swim*. Hoe train je voor zo’n afstand in natuurwater?

Werk aan je techniek. Zwemmen is heel technisch, twee of drie tips hebben al effect. Verder vooral uren maken en op tijd beginnen met trainen! Zorg ook voor kwalitatief goed materiaal: zwembril, badmuts en strakke zwemkleding en nee voor de heren geen surfbroek dus…

*Yakult was in 2013 de trotse Official Maatschappelijk Supplier van de Amsterdam City Swim. Marleen Veldhuis heeft in haar eigen Team Yakult samengesteld en zwom mee in de strijd tegen ALS.