Japans snijden

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
In de Japanse keuken is snijden niet zomaar iets. Nee, het is echt een kunst. Niet alleen om gerechten te versieren, maar ook om de smaak beter uit te laten komen. Afhankelijk van het ingrediënt kiest de Japanse (thuis)kok voor een type mes en een speciale manier van snijden. Japanse messen worden heel scherp gehouden en vaak zelfs elke dag geslepen. Hier zijn wat simpele voorbeelden om groenten te snijden. Maar wees voorzichtig, het lijkt makkelijker dan het is!

Japans snijden

Makiko: ‘Wat ik echt nodig heb om Japans te kunnen koken zijn Japanse sojasaus, dashi (een vis/ zeewierbouillon) en sake (rijstwijn). Maar ook mijn lange kookstokjes zijn onmisbaar. Je kunt er heel gericht iets mee uit een pan halen. En een goed scherp mes. Dat is het belangrijkste gereedschap in de keuken, wat je ook kookt. Ik kan niet zonder. Zelfs als ik op vakantie ga, moet mijn mes altijd mee!’

In Japan houden we van het versieren van gerechten met bijvoorbeeld mooi gesneden groenten in allerlei vormen.

Bekijk hier een aantal voorbeelden van Makiko met radijs, paprika, ei en leer hoe je een ui heel fijn snijdt.

Chef Ken Osawa van EN Japanese Kitchen en Sake Bar in Amsterdam maakte speciaal voor Yakult een aantal authentieke Japanse gerechten. Bekijk hier een demo van professioneel Japans snijden.