Darmwetenschap

Bacteriën

Dol op bacteriën

We zijn echt groot fan van bacteriën. En daar hebben we alle reden toe want zonder bacteriën zou er geen leven zijn op aarde. Sterker nog, ze waren het eerste leven op de planeet en met zo`n 4 miljard jaar ervaring, zijn ze een van de oudste levensvormen die we kennen. Nu zijn bacteriën de meest voorkomende organismen op aarde. Je vindt ze overal – in de lucht, in de grond, in water en voedsel, in én op je lichaam en natuurlijk in onze flesjes!

Bacteriën zijn bijzonder

Eigenlijk vinden wij ze zelfs de meest bijzondere wezens op aarde. Ze zijn overal: in de grond, in water en voedsel, in de lucht en ja ook op jouw toetsenbord zitten er ontelbaar veel. En let op, zonder bacteriën zou er niet eens leven op aarde zijn. Waanzinnig! Hoe kan zoiets kleins zo`n groot verschil maken? Interessante vraag. Laten we wat meer over ze te weten komen.

Bacteriewetenschap

Ons wetenschappelijk doel is om het verband tussen darmgezondheid en welzijn te bestuderen. En na 85 jaar geloven we dat we over beide heel wat geleerd hebben. Kennis die we met de hele wereld delen.

Je hebt meer dan 10 keer zoveel bacteriën als cellen in je lichaam! We kunnen niet zonder ze.

Waarom hebben we goede bacteriën nodig?

In jouw lichaam wonen zo`n 38 biljoen bacteriën. Enne, niet schrikken maar ze zitten dus echt overal hè… op je huid, in je neus, tussen je tenen, in je wenkbrauwen en noem maar op. Maar het grootste deel voelt zich het best op z`n plek in je darmen. O ja, en in je darmen leven wel 1000 verschillende soorten microben. Een hele eigen wereld van bacteriën! Of Het is er net een microbenmetropool! De goede bacteriën in je darmen doen veel voor je darmgezondheid, zoals gifstoffen neutraliseren en slechte bacteriën en gisten afremmen.

Hoe hebben we bacteriën ontdekt?

Bij toeval! Bacteriën gingen miljoenen jaren volledig onzichtbaar lekker hun eigen gang. Totdat ze in de late 17de eeuw ineens ontdekt werden door de Nederlandse lakenhandelaar Antonie van Leeuwenhoek, die een microscoop ontwikkelde waarmee voorwerpen meer dan 200 keer vergroot werden.

Bacterieweetjes! 

  • Onder de juiste omstandigheden, kunnen bacteriën zich elke 20 minuten vermenigvuldigen.
  • Eén bacterie kan in een nacht maar liefst een miljard nieuwe bacteriën produceren.
  • We hebben minstens zoveel bacteriën in ons lichaam als cellen. Ze zitten overal, op je huid, onder je nagels en onder je oksels. Maar de meeste voelen zich thuis in je darmen!
  • In je dikke darm zitten meer bacteriën dan dat er mensen op aarde leven.
  • In een theelepel aarde zitten meer dan 100 miljoen levende bacteriën.
  • Wist je dat er uit een 32.000 jaar oude bevroren vijver in Alaska bacteriën uit hun winterslaap zijn gekomen?
  • Na onderzoek op een 4,5 miljard jaar oude meteoriet zijn bacteriën van de planeet Mars gevonden!
  • Aan sommige voedingsmiddelen zijn juist bewust bacteriën toegevoegd. Dat zorgt dan bijvoorbeeld voor fermentatie waardoor we kunnen genieten van heerlijke yoghurts of gefermenteerde melkdranken. Zo wordt yoghurt gemaakt door bepaalde bacteriën met melk te mengen. Andere voorbeelden van lekkere etenswaren met bacteriën zijn: kaas, salami, augurken en azijn.

Maak kennis met onze LcS bacteria