Japans koken met MakiKookt!

De Japanse Makiko Miyagawa woont in Nederland en werkt bij Yakult. Ze is dol op koken en verrast vrienden en familie altijd met de lekkerste en fraaiste Japanse gerechten. Zelf Japans leren koken? Hier vind je Makiko’s favoriete recepten en kookdemo’s. Eet smakelijk, Itadakimasu!

Japans koken met MakiKookt!

‘De Japanse keuken is lekker en past in een goed voedingspatroon. De maaltijden zijn vol variatie en kleur. En dat heeft een functie, want hoe meer het er zijn, hoe gevarieerder je eet! In verschillende afleveringen geeft Makiko stap voor stap haar Japanse keukengeheimen prijs. Bekijk hier een voorproefje van Makiko’s favoriete recepten. Meer kookdemo’s? Scroll door en bekijk ze allemaal!

MakiKookt! aflevering 1: Tijd voor paddenstoelen mét kookdemo

‘Als de dagen korter worden, de temperaturen lager en de bladeren verkleuren dan is het weer zover. Tijd voor paddenstoelen! Ik plukte ze samen met mijn moeder. Je moest natuurlijk wel weten welke eetbaar zijn. Gelukkig was mijn moeder een expert en kwamen we altijd met een volle mand thuis. In Japan worden paddenstoelen veel gegeten, in soepen, door de rijst, gegrild en in salades.

Naar Makiko’s recepten met paddenstoelen en kookdemo

MakiKookt! aflevering 2: Ishoku dogen, koken met kleur!

In Japan worden thuis vaak traditionele Japanse maaltijden gegeten met rijst, veel vis en soms wat vlees, verschillende soorten groenten, zeewier, tofu en misosoep. Er staan dan wel 4 of 5 kommetjes op tafel, met allemaal verschillende ingrediënten. Ook Makiko kiest haar ingrediënten altijd zorgvuldig voor een optimale balans en een gevarieerde hoeveelheid voedingsstoffen.

Naar Makiko’s recepten met kleur

MakiKookt! aflevering 3: Bentoboxlunch mét kookdemo

‘Makiko vergeet je Bento niet!’ Ik hoor het mijn moeder nog zeggen. Elke ochtend maakte ze een heerlijke bento-lunch voor me klaar, om mee naar school te nemen. Bento’s zijn niet alleen lunch boxen met lekkere verse gerechten die er prachtig uitzien. Het is ook nog eens een eeuwenoud Japans fenomeen! Zelf zo’n typisch Japanse lunchbox samenstellen?

Naar Makiko’s Bentorecepten en kookdemo

MakiKookt! aflevering 4: Gefermenteerde producten, eeuwenoud & nóg op tafel

‘Natto, miso, ingelegde groenten, sake en sojasaus zijn allemaal gefermenteerde producten die bij ons elke dag gegeten worden. Ik maak altijd zelf miso van Japanse sojabonen. Gefermenteerde producten zitten vaak vol vitaminen en mineralen, hebben een heerlijke smaak en kunnen lang bewaard worden. Ik laat je graag kennismaken met gefermenteerde gerechten!’

Bekijk hier Makiko’s recepten met gefermenteerde producten

MakiKookt! aflevering 5: Osechi-ryori, borrelhapjes met kookdemo's

‘In de Japanse keuken wordt veel gebruik gemaakt van seizoensproducten en in elk jaargetijde zijn er typische gerechten. Vooral rond oud en nieuw. Meestal maak ik een aantal door Osechi-ryori geïnspireerde borrelhappen, een  combinatie van Japanse traditie én westerse ingrediënten. Probeer ze ook eens! Happy new year!

Naar Makiko’s feestelijke snacks en kookdemo’s

MakiKookt! aflevering 6: Nabe-hotpot

‘De winter in Japan kan guur zijn. Met de traditionele ‘Nabe’ hotpot komen we die goed door. Het is mijn favoriete winterkost.  In een grote aardewerken pot kook je groenten in bouillon van zeewier, met of zonder vis of vlees en soms met noedels of rijst. Het is lekker, snel én voordelig, vooral als je seizoengroenten neemt. Per regio worden andere ingrediënten gebruikt. Je kunt Nabe maken zoals je wilt.’

Bekijk hier Makiko’s Nabe-hotpotrecepten