Yakult gebruikt cookies op haar websites. Deze cookies worden gebruikt voor analytische doeleinden en om uw voorkeuren en interesses te onthouden. Door verder gebruik van de website, accepteert u het gebruik van cookies zoals beschreven in het privacybeleid. Ok

Osechi-ryori – feestelijke Japanse borrelhapjes

In de Japanse keuken wordt veel gebruikgemaakt van seizoenproducten en in elk jaargetijde zijn er typische gerechten die tijdens andere maanden niet gegeten worden. Vooral rond oud en nieuw komen er speciale hapjes op tafel! In Japan eten we geen oliebollen en appelflappen. Ook wordt er geen vuurwerk afgestoken. Wij hebben weer andere rituelen.’

‘Op 30 en 31 december gaat de hele familie aan de slag om het huis vanbinnen en vanbuiten schoon te maken. Iedereen helpt mee. Bij ons thuis zorgde mijn vader altijd voor de tuin en het terrein rond het huis. Mijn moeder, die het huis vanbinnen poetste, had er nog een hele belangrijke taak bij, het maken van Osechi-ryori, de speciale nieuwjaargerechten. Maar tegenwoordig kopen ook veel vrouwen de Osechi-ryori kant-en-klaar in de supermarkten.’

Omisoka

‘Op Omisoka, de laatste dag van het jaar, eten we ’s avonds, voor middernacht, soba. Dat zijn noedels gemaakt van boekweit. De vorm van de lange slierten staat symbool voor een lang leven. Maar het is ook gewoon handig om dan soba te eten want na al het koken van de vele ingewikkelde Osechi-ryori-gerechten zijn we moe en soba is heel makkelijk te maken. Na 12 uur ’s nachts gaan we naar de tempel, waar we danken voor het afgelopen jaar en bidden voor een goed Nieuwjaar. In de boeddhistische tempels klinkt de gong 108 keer, voor de 108 wereldse verlangens die we afgelopen jaar hadden, bijv. geld, voedsel, eer etc. Daarna zijn we weer ‘een onbeschreven blad’ en kunnen we het nieuwe jaar beginnen met een schone lei.’

Osho-gatsu

‘De eerste drie dagen van het nieuwe jaar noemen we Osho-gatsu. Het is genoemd naar een Shinto-god (een van de twee belangrijkste Japanse religies), de god van de oogst.” ons huis helemaal schoon te maken en een speciale decoratie bij de ingang te hangen, verwelkomen we deze god op 1 januari. De meeste mensen zijn vrij tijdens Osho-gatsu en beginnen pas weer met werken op 4 januari. Op nieuwjaarsdag zijn we thuis en eten we Osechi-ryori. Op de 2e en 3e dag gaan we naar onze andere familieleden, zoals grootouders, tantes en ooms. Maar natuurlijk gaan we ook op bezoek bij vrienden om elkaar gelukkig Nieuwjaar te wensen, waar we ook weer Osechi-ryori eten.’

Osechi-ryori

‘Veel Osechi-ryori gerechten zijn zoet, zuur of gedroogd, zodat ze makkelijk houdbaar zijn zonder dat ze gekoeld hoeven te blijven. Deze gerechten hebben namelijk een eeuwenlange geschiedenis en komen uit een tijd dat er nog geen ijskasten waren. En ook toen waren de winkels rond Nieuwjaar altijd gesloten. De vele verschillende traditionele gerechten hebben een speciale betekenis, gerelateerd aan feestvieren en de wens op voorspoed van de familie, bijvoorbeeld’:

Namasu

Namasu = salade met rettich (rammenas) en wortel. De kleurencombinatie van wit en roodoranje is in Japan de kleur van het feestvieren.

Kazunoko

Kazunoko = haringkuit, het symbool van een welgestelde familie: familie met een flink aantal kinderen zodat de stamboom zal groeien.

Kobu

Kobu  = kelp (soort zeewier), de Japanse naam klinkt een beetje als het woord Yorokobu, dat blijheid betekent.

Kuro-mame

Kuro-mame  = zwarte sojabonen. Men geloofde dat de zwarte kleur macht heeft tegen het kwaad.

Ebi

Ebi = tijgergarnaal. De kleuren zijn wit met rood, de kleuren van het feestvieren. Ook de vorm van de garnaal (gebogen in het midden) is het symbool van ouderdom en dus een lang leven.

Mochi

Mochi =  rijstcakes. Gekookte plakrijst wordt gestampt totdat het een kleverige witte massa wordt en daar maakt men ronde balletjes van. Ze zijn het symbool van het vieren van een speciale gebeurtenis dus ze mogen niet gemist worden bij Osho-gatsu.

Sake met kruiden

‘Bij Osechi-ryori drinken we Otoso, sake met speciale medicinale kruiden. Aan het eind van het jaar kopen we Toso-kruidenmix en doen die in de sake om die specifieke smaak te krijgen. We drinken Otoso om alles van het vorige jaar weg te spoelen en te hopen op een lang leven. Ik herinner me dat mijn moeder deze kruiden kocht in een apotheek.’

Osho-gatsu in Nederland

‘Toen ik net in Nederland woonde, was het heel moeilijk om de ingrediënten voor de Osechi-ryori te vinden en stuurde mijn moeder me vanuit Japan speciale Japanse rijst, sojasaus, zwarte sojabonen en miso. Nu zijn bepaalde Japanse voedingsmiddelen gelukkig gewoon in toko’s en supermarkten te koop, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. Maar omdat het zoveel werk is, bereid ik nooit een volledige Osechi-ryori-maaltijd. Meestal maak ik een aantal door Osechi-ryori geïnspireerde borrelhapjes, een combinatie van Japanse traditie en westerse ingrediënten die makkelijk te maken zijn. Probeer ze ook eens! Gelukkig Nieuwjaar!’

Japanse gehaktballetjes gevuld met spruitjes

Je kunt deze lekkere en fraaie ‘design’ gehaktballetjes zowel warm als koud eten. 

Bekijk hier het recept en de kookdemo

Tofoe- en tonijnnuggets

Lekker met Japanse wasabi-saus, verrassend en onweerstaanbaar! 

Bekijk hier het recept

Kip-groenterolletjes

Zo gemaakt en een feest om te presenteren.

Bekijk hier het recept en de kookdemo

Gerookte zalmcake

Opvallend aanwezig, deze prachtige zalmcake! Volg de stappen, dan staat dit mooie bouwwerk straks ook bij jou op tafel.

Bekijk hier het recept en de kookdemo