Klein flesje, groot verhaal

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Klein flesje, groot verhaal

Klein past bij ons. Daar zijn we groot mee geworden.

Ontdek hier de missie achter het kleintje Yakult.


Sinds 1935

85 jaar geleden werd in Japan het eerste flesje Yakult vol probiotica geproduceerd door de wetenschapper Dr. Minoru Shirota. Een gefermenteerde zuiveldrank met 20 miljard L. casei Shirota bacteriën per flesje die de darmen levend bereiken. Zijn gedrevenheid en missie om gezondheid beschikbaar voor iedereen te maken is niet zonder succes gebleven. Inmiddels drinken miljoenen mensen dagelijks producten van Yakult. In Nederland is Yakult sinds 1994 op de markt.

Gezondheid moest beschikbaar zijn voor iedereen vond hij.

Pionier in probiotica

De Japanse wetenschapper Minoru Shirota werd op 23 april 1899 geboren in Iida, een stad in het midden van Japan in een bergachtig gebied, waardoor er weinig contact was met de buitenwereld. 

Japan was in die tijd een arm land. Minoru Shirota was ervan overtuigd dat voeding heel belangrijk was voor de darmflora en de algehele gezondheid. Ook moest gezondheid beschikbaar zijn voor iedereen, vond hij.

Unieke bacteriestam

Jarenlang was hij bezig met het onderzoeken van micro-organismen. 

In 1930 slaagde hij erin een unieke bacteriestam te selecteren en cultiveren die sterk genoeg was om de darmen levend te bereiken. Hij gebruikte deze stam, die nu bekend staat als de L. casei Shirota om een gefermenteerde zuiveldrank te maken.  

Het eerste flesje Yakult

Dr. Shirota zocht naar een naam die wereldwijd begrepen zou worden en zo kwam hij op ‘Yakult’, gebaseerd op het woord voor yoghurt ‘jahurto’ in de universele wereldtaal Esperanto. 

In 1935 was het zover en kwam het eerste flesje Yakult met probiotica in Japan op de markt. Inmiddels drinken 40 miljoen mensen in 40 landen en regio’s dagelijks Yakult.  

Yakult voor iedereen!

Yakult wordt sinds 1963 door Yakult Ladies’ huis-aan-huis en zelfs op kantoor geleverd in Japan. 

Dr. Minoru Shirota, zette deze unieke en persoonlijke manier van distributie en verkoop zelf op. Op deze manier wilde hij zoveel mogelijk mensen elke dag laten genieten van Yakult. Lees hier alles over onze Yakult Ladies.  

Wereldwijd

Bij de Olympische Spelen in 1964 in Tokio maakten voor het eerst ook mensen uit andere landen kennis met Yakult. In datzelfde jaar begon Yakult met de verkoop in Taiwan, het eerste land buiten Japan waar Yakult werd geïntroduceerd.

Iconisch flesje

De eerste flesjes Yakult waren gemaakt van glas met een kurk. In 1968 werd het bekende iconische flesje ontwikkeld door de bekroonde ontwerper Isamu Kenmochi. 

Het idee was om een origineel, makkelijk hanteerbaar en vooral herkenbaar flesje te maken. En dat is gelukt, want zelfs de contouren van het flesje worden door iedereen herkend!

De kleintjes naar Europa

Op 28 maart 1994 gaat de Yakult fabriek in Almere in productie. 

De allereerste flesjes Yakult worden gevuld en gedopt en gaan op weg naar de consument. De fabriek produceert inmiddels Yakult voor de 13 landen in Europa waar Yakult verkrijgbaar is

Werken aan een gezonde samenleving

De oprichter van Yakult, de Japanse wetenschapper dr. Minoru Shirota, vond in 1935 al dat gezondheid voor iedereen beschikbaar moest zijn. Die passie is nog steeds voelbaar. Voor hem betekende dat niet alleen fysieke maar ook mentale gezondheid. Daarom ondersteunt Yakult verschillende activiteiten want we vinden het belangrijk om actief bij de maatschappij betrokken te zijn. Lees hier meer over onze activiteiten.