Tijd voor paddenstoelen

Dat is pas genieten van het seizoen!

Als de dagen korter worden, de temperaturen lager en de bladeren verkleuren dan is het weer zover. Tijd voor paddenstoelen! Ik ben er dol op. Samen met mijn moeder ging ik ze zelf plukken in het bos. Je moest natuurlijk wel weten welke eetbaar zijn. Gelukkig was mijn moeder een expert op dat gebied en kwamen we altijd met een volle mand thuis.

Umami

In Japan worden paddenstoelen veel gegeten, in soepen, door de rijst, gegrild, in salades. Ze bevatten ‘umami’, de 5e basissmaak, na zoet, zout, bitter en zuur. De term umami komt van het Japanse woord umai, dat ‘’heerlijk’’ betekent. Met umami wordt een hartige, rijke of diepe smaak bedoeld. Japanse paddenstoelen zijn er in allerlei soorten en maten. Piepkleine, maar ook flinke eetbare zwammen. En in verschillende prijsklassen. De Japanse ’truffel’, de matsu-take-paddenstoel, kost bijvoorbeeld wel  ¥10,000 (ongeveer 75 euro) per 100 gram.  Deze matsu-take is in Japan het symbool voor de herfst. Ze kunnen niet worden gekweekt en worden in het wild gevonden onder pijnbomen. De smaak is aards en intens. Maar je kunt er ook een klein stukje van kopen en verwerken in een heerlijk gerecht.

Shii-take

Gelukkig zijn er ook betaalbare paddenstoelen. De shii-take bijvoorbeeld, die nu vers of gedroogd volop in Nederland verkrijgbaar zijn. Ze komen oorspronkelijk uit China, Japan en Korea en worden al meer dan 1000 jaar gekweekt. Ze groeien op dood hout. ‘’Shii’’ is de naam van de boom waar ze in Japan op groeien en ‘’take’’ betekent paddenstoel.

De verse zijn heerlijk om te grillen of te bakken en de gedroogde worden gebruikt in soepen en stoofpotten zoals bijvoorbeeld sukiyaki (eenpansgerecht van rundvlees, tofu en groenten). Ze bevatten veel vitamine B en C, weinig calorieën en passen dus prima in een goede levensstijl! Als je ze koopt, let er dan op dat er geen schimmelpuntjes op zitten of dat ze glibberig zijn. Ze moeten terugveren als je er met een vinger op drukt. Verse shii-take zijn in de ijskast tussen de 10 tot 14 dagen houdbaar. Je kunt ze het beste schoonvegen of even snel wassen. Snijd de steeltjes er af maar gooi ze niet weg, je kunt ze, net als de rest van de shii-take, goed voor een bouillon gebruiken. Gedroogde shii-take moet je eerst weken in water.
Behalve shii-take zijn er nog meer lekkere Aziatische paddenstoelen. ‘Mai-take’ bijvoorbeeld. De naam komt van het Japanse woord ‘’dansen’’, wat prima past bij deze delicate en decoratieve paddenstoel. Of ‘enoki’ een paddenstoel met een knapperige structuur. Ook in Nederland kun je deze soms kopen. Ze hebben van zichzelf niet heel veel smaak maar absorberen uitstekend de smaak waarin ze gekookt worden en geven door hun specifieke vorm een mooi plaatje. ‘Hira-take’, de Japanse naam voor de oesterzwam, is ook prima te gebruiken in Japanse gerechten.

 

Probeer mijn favoriete paddenstoelengerechten maar eens!

Rijst met gemengde paddenstoelen

In Japan worden paddenstoelen veel gegeten, in soepen, door de rijst, gegrild, in salades.

Hier vind je het recept voor Makiko’s gemengde paddenstoelenrijst. 

 

Gevulde shii-take

Verse shii-take zijn heerlijk om te grillen of te bakken en de gedroogde worden gebruikt in soepen en stoofpotten. Makiko’s gevulde shii-takes zelf maken? Bekijk hier de kookdemo en het recept.

Salade met een dressing van champignons, shii-take en oesterzwammen

Bekijk hier het recept

Tip! Koude gekookte groenten, zoals broccoli of bloemkool zijn heerlijk om hierbij te serveren.