Nabe-hotpot

‘Comfort food’ tegen de winterblues…

Nabe houdt ons gezellig warm...

De winter in Japan kan ijskoud zijn. Vooral in de bergen waar vaak een pak sneeuw valt en het ’s nachts flink vriest. Gelukkig was het in mijn geboortestad Kamakura niet zo erg. Dat is vergelijkbaar met het klimaat in Nederland. Maar omdat wij toen, net zoals miljoenen andere Japanners, in een houten huis woonden zonder verwarming en isolatie, moest je je binnenshuis toch flink wapenen tegen de winter. Dat deden we met de kotatsu, een elektrisch kacheltje onder een tafel met daaroverheen een futon, een dik dekbed. De hele familie kruipt daar met haar benen onder. Het enige nadeel is dat je er bijna bij in slaap valt! En er is nog iets waarmee je de Japanse winter kunt overleven. Zo eind november gaan mensen erover praten, zie je restaurants ermee adverteren en kwam het ook bij ons regelmatig op tafel: ’Nabe’, hotpot. Dan weet je het, de winter komt eraan! Mijn zusje en ik waren dol op Nabe! Gezellig rond de kotatsu met de hele familie uit een dampende pot eten en je hoeft niet, zoals gebruikelijk is, met de achterkant van je stokjes te eten. Wij aten het minstens een keer per week. Het is mijn favoriete winterkost, een soort ‘troostvoedsel’ om de koude wintermaanden door te komen. In een grote pot van aardewerk, de ‘Donabe’, kun je seizoengroenten koken, in bouillon van zeewier, met of zonder vis/vlees, soms met noedels of rijst. Het is niet alleen erg lekker, het is ook snel en makkelijk te maken. En het is goedkoop als je tenminste de beschikbare seizoengroenten neemt. Per regio worden andere ingrediënten gebruikt. Je kunt een simpele versie maken of een luxe met krab of kreeft. In Hiroshima, in het zuiden, eten ze bijvoorbeeld vaak oesterhotpot, in bergachtige gebieden weer meer jagershotpot, met vlees. Maar het belangrijkste is: je wordt er warm van! Lichamelijk én geestelijk, want je eet het altijd met familie of vrienden. Nabe eet je niet met mensen die je voor de eerste keer ontmoet. Ik zeg altijd: Nabe is ‘gezellige pot!’ Buiten Japan zijn de bekendste Nabe gerechten sukiyaki en shabu-shabu. Sukiyaki bestaat uit vlees en groenten die gekookt worden in een sojasaus. Bij shabu-shabu worden ze gekookt in een bouillon. Voor vegetariërs is yuudofu, een stoofpot met tofu en groenten, ideaal. En als je wat over hebt, is het heerlijk voor de lunch van de volgende dag! De smaak van de bouillon is dan nog sterker.

Hotpot, stoven met traditie

We eten Nabe al sinds de 9e eeuw. Het is simpel plattelandsvoedsel. Vroeger was in het midden van elke boerderij een haardvuur waarboven altijd een grote pot hing met daarin water of bouillon. Tussen 1600 en 1800 was er ook een trend om individuele Nabe-potten te serveren die dan op een soort barbecue, een hibachi, werden gezet.

De groenten die gebruikt worden in Nabe zijn bijvoorbeeld Chinese kool, wortel, shiitake (een paddenstoelensoort), prei, lente-ui, gobou (kliswortel), daikon (rettich), mizuna (heerlijke groene blaadjes – lijken een beetje op rucola). Wintergroenten zien er niet zo mooi en kleurig uit als zomergroenten, ze zien er soms zelfs wat somber uit, vooral de knollen en wortels. Maar juist deze rustieke soorten zijn heerlijk, met een aardse zoetheid en licht bitter. Vis is in de winter erg vet en dus juist erg lekker. En gezond, met al die omega 6-vetten! Een ander beroemd Japans gerecht is Oden. Het is een stoofpot met viskoekjes, gekookte eieren, daikon, konnyaku (een soort yamcake). Alles wordt urenlang gestoofd in een bouillon van zeewier. Je kunt Oden ook op straat eten! Zo rond de herfst zie je langs de kant van de weg kleine stalletjes verschijnen. Ze hebben een kleine toonbank en een paar stoeltjes. Meestal zijn ze ook heel goedkoop. Zakenmensen drinken er vaak op weg naar huis een kopje sake met een hapje Oden met lekkere scherpe mosterd. Omdat veel typisch Japanse Nabe-ingrediënten in Nederland niet verkrijgbaar zijn, maak ik meestal een aangepaste versie. Probeer het ook en geniet van een gezellige warme winter!

Nabe met gehaktballetjes

Bekijk hier het recept van deze heerlijke winterse stoofpot met gehaktballetjes, groenten en noedels in romige knoflooksoep.

Tomaten-Nabe met kip

Bekijk hier het recept van deze nieuwe en trendy Nabe-hotpot uit Japan! En is er na afloop nog wat over? Dan heb je weer een lekkere basis voor verse en zelfgemaakte tomatensoep.

 

Groenten-Nabe

Bekijk hier Makiko’s vegetarische groenten-Nabe hotpot. Een superlekkere vegetarische variant. Eet deze Nabe met witte rijst of voeg noedels toe. Voor extra veel smaak kun je er ook nog groentebouillon bij doen.