‘Voeding met EEN verhaal’

In gesprek met Manager Voeding Erik te Velthuis en Magazijnbeheerder Ronald den Heijer van NOC*NSF. Locatie: Topsportrestaurant Papendal.

Wat doen jullie op Papendal?

Erik: “Mijn achtergrond is Horeca kok in de Cuisine Francaise zoals dat heet. Ik begon hier in 1994 als Keukenmanager. Er moest toen nog van alles worden opgezet, mooi, afwisselend werk dus. Maar zodra het kunstje zich te vaak herhaalt, wil ik wel weer iets nieuws leren. Daarvoor werkte ik onder andere in een hotel. Ik ben nu Manager Voeding van het Topsportrestaurant op Papendal. En weer is er geen leukere baan dan de mijne!”

Ronald: “Toch wel hoor! Die van mij. Ik ging naar een Mytylschool, ik heb een lichte lichamelijke beperking en moest me daarom extra bewijzen. Na een stage werd ik hier aangenomen in de logistiek, dat is nu zo’n 25 jaar geleden. Een buitenkans, en inmiddels ben ik beheerder van alle magazijngoederen voor Hotel Papendal, waar je ook gewoon een heerlijk weekendje weg kunt boeken of kunt vergaderen, en voor het Topsportrestaurant beheer ik Yakult. Een echte spilfunctie. Ik werk al heel lang samen met Erik. Als er (nieuwe) producten nodig zijn, dan komt hij bij mij. Ik zoek dan naar de leveranciers die het best bij ons passen.”

Waarom voeding en topsport?

Erik: “Ik heb enorme interesse voor de evolutie van voeding en wil me blijven ontwikkelen op dit vlak. Ik werk veel samen met diëtisten bijvoorbeeld en geef workshops over voeding en topsport. Ik vind het heel belangrijk dat jonge mensen die ‘geen tijd hebben’ toch lekker en verantwoord leren koken en laat graag zien dat dat niet moeilijk is. Daarom heb ik samen met Brenda Frunt het boek Goud op je Bord geschreven. Heel toegankelijk, met o.a. favoriete eenpersoonsrecepten van topsporters die je in zo’n 20 minuten kakelvers op tafel hebt.  Op Papendal ben ik helemaal in mijn element, want hier staan de nieuwste technieken op het vlak van voeding en topsport centraal en die worden in de praktijk gebracht in dit prachtige, gloednieuwe restaurant waar ik elke dag mag rondlopen!”

Waarom voeding en topsport?

Wat maakt dit Topsportrestaurant zo bijzonder?

Erik: “Dit concept is uniek in Nederland. Hier kan de topsporter zijn prestaties verbeteren door innovaties op het vlak van voeding. We zijn er zeven dagen per week de hele dag, want bij topsport is vooral het moment van eten van belang. Ik maak en experimenteer veel zelf zoals  supereiwitrijke smoothies met fruit, maar soms met iets onverwachts zoals spinazie omdat ik daar dan veel van over heb bijvoorbeeld. Ook is er ruimte voor innovaties en samenwerkingsverbanden, zo onderzoeken wij op dit moment speciaal sportbrood speciaal door een bakker en voedingswetenschapper samengesteld en inmiddels extreem populair hier! We hebben steeds om de vier dagen vier verschillende gerechten op het menu en wisselen daarin dan vooral de bereiding af en niet de ingrediënten. Deze combinatie is praktisch (want zo koken we), heel duurzaam en er is toch steeds voldoende variatie en keus.”

Hoe bepaal je wat een topsporter eet?

Erik: “Voeding van de topsporter moet elke dag opnieuw afgestemd zijn op de inspanning die geleverd wordt. Alles wordt precies getimed. Ook Yakult. Ieder product in dit restaurant is door mij exact in kaart gebracht. Een volledige voedingswaardedeclaratie is belangrijk. Alles wat hier geserveerd wordt, heeft dus een precies gecalculeerd recept. Door het koppelen van het kassasysteem wordt de inname van voeding gemonitord. Betalen gaat volledig geautomatiseerd met een persoonlijke pas, er komt geen (contant) geld aan te pas.

Op dit moment loopt er een pilot voor het monitoren van voedingswaarde. Het doel is het ontwikkelen van een proactief systeem voor de topsporter, met advies van de diëtist en trainingsinspanning door de trainer. Zo wordt het kiezen van de juiste voeding makkelijker en door data-uitwisseling kunnen conclusies getrokken worden. Hiermee kan echt getest worden wat werkt en is advies op maat mogelijk. Ik denk ook aan de kosten natuurlijk, het Topsportrestaurant is puur voor de topsport, het is een BV zonder winstoogmerk.

Ik werk met pure basisvoeding en seizoenproducten. Tot in detail, denk aan biologische zongedroogde abrikozen bijvoorbeeld, donker, zwart bijna, want de prachtige gele in de supermarkt zijn met zwavel bewerkt.”

Ronald: ‘Hier let ik natuurlijk ook op, wat is er op het moment vers en verkrijgbaar? Is het duurzaam, biologisch, waar komt het vandaan? Hoe is de vis gevangen? Wij kiezen bewust voor onze partners. Goed voorraadbeheer en het door en door kennen van de leverancier is hier echt van levensbelang!”

En er staat Yakult in het restaurant….

Tegelijk: “Ja dat klopt, het is populair en als het er een keertje per ongeluk niet staat wordt er direct naar gevraagd! Erik: “En dan bel ik Ronald…”

Wat moet iedereen ooit geproefd hebben?

Erik: “Hahaha. De smaak van eten! Probeer eens echt te proeven. Kruiden en sauzen moeten bijvoorbeeld alleen complementeren, niet overheersen. Ik zoek verder altijd naar ingrediënten en producten met een waardevolle, rijke inhoud zoals quinoa.”

Lekkerste recept?

 Erik (roept meteen zonder twijfel): “Verse erwtensoep. Vegetarisch en volledig glutenvrij én niet aan te slepen hier…”

Lekkerste recept?

Wat is de grootste fabel als het gaat om eten voor topsporters?

Erik:Dat ze vooral pasta moeten eten. Alleen met variatie krijg je alles binnen. Voeding moet iets toevoegen. De porties zijn ook zeer afhankelijk van de hoeveelheid energie die een bepaalde sportdiscipline vraagt en de timing natuurlijk. Train je hard? Dan heb je meer nodig.”

Heeft u een ‘gastronomische inspirator’?

Erik: “Ik haal overal voorbeelden uit als ze toepasbaar zijn. Ik vind daarbij de beleving ook heel belangrijk. Eten moet er niet alleen goed uitzien (ik hou van minimalistisch koken), het moet ook lekker zijn. Dat is de kracht van voeding.”