Wetenschapsfeitjes

Share on email
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Wetenschapsfeitjes

Kun jij de fabels van de feiten onderscheiden? Benieuwd naar leuke wetenschapsfeitjes over bacteriën, darmen en voeding? Ontdek ze hier! 

De spijsvertering begint in de mond

Juist: Als je kauwt, wordt je eten fijngemalen en vermengd met speeksel. In het speeksel zit een stof (het enzym amylase) dat zetmeel afbreekt. In je mond wordt het zetmeel (de koolhydraten) uit bijv. brood, pasta en rijst al deels afgebroken tot glucose (een soort suiker). Je kunt dit zelf testen door 30 – 40 keer op een stukje brood te kauwen. Proef je dat het zoet gaat smaken?

Rechtsdraaiend melkzuur is beter dan linksdraaiend?

Onjuist:  Het verschil tussen links- en rechtsdraaiend melkzuur heeft te maken met scheikunde. De opbouw van het melkzuurmolecuul is hetzelfde, alleen de ruimtelijke structuur is anders. Melkzuur wordt gemaakt door bacteriën. Sommige stammen produceren vooral rechtsdraaiend melkzuur, sommige juist meer linksdraaiend melkzuur. Welke vorm er in je yoghurt zit, heeft dus te maken met welke bacteriestam erin zit! 

In je lichaam wordt ook melkzuur gemaakt. Dit is vooral rechtsdraaiend. Je lever kan dit makkelijk omzetten naar brandstoffen voor je cellen. Linksdraaiend melkzuur is lastiger om te zetten en dus wordt vaak gedacht dat dit minder goed verdragen wordt. Maar een gezonde volwassene merkt dit pas als er heel grote hoeveelheden worden gegeten, denk aan meer dan zeven liter yoghurt per keer! In een normaal voedingspatroon maakt het dus niet uit of er in het product links- of rechtsdraaiend melkzuur zit.

Klopt het dat chocolade veroudering tegengaat?

Onjuist: Deze fabel berust op het feit dat cacao van nature veel anti-oxidanten bevat (flavanolen). Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen een beschermend effect kunnen hebben bijvoorbeeld tegen hart-en vaatziekten. Lees meer over voeding en hersenen.

In de onderzoeken die zijn gedaan wordt cacao gebruikt met zeer hoge hoeveelheden flavanolen. In de praktijk bevatten de meeste chocoladeproducten cacao met veel minder van deze werkzame stof. Ook het verhitten van de cacao tijdens het productieproces heeft invloed op de hoeveelheid flavanolen. Daar komt nog bij dat je voor een positief effect grote hoeveelheden cacao (en dus chocola) moet eten. Dat is niet altijd gunstig als je kijkt naar de hoeveelheid vet en suiker in een reep! 

Dus kan een stukje (pure) chocola veroudering voorkomen? Helaas niet…

Ouderen zijn gevoeliger voor Salmonella-infecties

Als je ouder wordt, kunnen er allerlei dingen in je lichaam veranderen. Je gaat soms minder goed zien of horen, of je beweegt minder soepel. En ook je maagdarmkanaal is gevoeliger. 

Hoe ouder je wordt, hoe minder maagzuur je produceert. Dit maagzuur is de eerste hindernis die ziekteverwekkers in je voedsel moeten overwinnen om je darmen te bereiken. Hoe minder maagzuur, hoe meer slechte bacteriën overleven. Ook kan de samenstelling van je damflora veranderen: minder goede en meer slechte bacteriën. Als je ouder bent kun je dus gevoeliger worden voor infecties door ziekteverwekkers zoals Salmonella in je eten.  

Kinderen vies laten worden kan geen kwaad

Juist: Je kinderen in contact laten komen met een beetje ‘viezigheid’ is gunstig voor hun immuunsysteem! Door bijvoorbeeld buiten spelen en contact met (huis)dieren komen ze in aanraking met veel goede micro-organismen.

Die goede bacteriën helpen bij het trainen van het immuunsysteem. Dit kan helpen om te zorgen dat kinderen minder snel allergisch reageren. Uiteraard is het belangrijk om tevéél viezigheid te voorkomen: handen wassen vóór het eten, en ná toiletbezoek is natuurlijk een must.