Darmwetenschap

Jouw tweede brein

Hoe zit dat met je tweede brein?

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar je hersenen en darmen communiceren constant met elkaar. Wetenschappers noemen dit contact de darm-brein-as. En nee, dit is niet zomaar een fabeltje, het is wetenschappelijk bewezen dat je darmen en hersenen met elkaar praten.

Bekijk het filmpje

Bekijk het filmpje

Onze darmen in gesprek

Je hersenen praten met al je organen, en dus ook met je darmen. Dit gaat via je centrale zenuwstelsel, een soort netwerk van zenuwen dat door je hele lichaam loopt. Maar er is een belangrijk verschil. Je darm praat terug en dat doen de andere organen niet! Je darmen hebben namelijk ook een zenuwstelsel – het zogenaamde enterische zenuwstelsel. En dit maakt de darm enorm zelfstandig. Sommige zaken regelt hij dan ook gewoon zonder instructies van de hersenen, zoals het verteren van voedsel bijvoorbeeld. Daarom noemen we de darm ook wel het tweede brein. Bijzonder hè!

Podcast Gezond Gesprek

Wil je meer weten over de samenwerking tussen darm & brein? Goed voor je darmen zorgen, kan goed zijn voor je stemming – en andersom. Maag-Darm-Leverarts Prof. Brummer vertelt er alles over in de podcast Gezond Gesprek van Gezondheidsnet.

Feit!

De darm heeft 500 miljoen eigen neuronen.

Gelukshormonen

Ok, de darm kan best veel alleen maar hij overlegt altijd graag met de hersenen. Je darm en je brein praten regelmatig met elkaar via speciale chemische boodschappers die neurotransmitters genoemd worden. In deze hersenchemicaliën zitten de stofjes dopamine en serotonine. En deze zogenaamde gelukshormonen hebben een grote invloed op onze stemming.

Kletskous

Meer dan 80% van de darm-breinboodschappen gaan van je darmen naar je hersenen in plaats van andersom. Er is altijd wel wat te zeggen. Maar je hersenen communiceren ook. Denk hier maar eens aan. Zodra het water je in de mond loopt omdat je lekker eten ruikt of ziet, sturen de hersenen signalen naar je darmen om maagsappen aan te maken. Ze zeggen eigenlijk, ben je er klaar voor? Dek de tafel maar vast!

Nog meer geweldige wetenschap

Hoe het darm-brein contact nu precies loopt is nog steeds niet 100% duidelijk. Wetenschappers doen continu onderzoek naar de hechte relatie tussen je darmen en hersenen, oftewel de darm-brein-as. Dat geeft stof tot nadenken toch!

 

Fun facts:

 

Brain food!

Eten hoort bij je dagelijks leven. En het is belangrijk ervoor te zorgen dat je voeding ook iets doet voor je gezondheid. Alleen ons brein verbruikt al enorm veel kracht. Zo`n 20% van onze totale energie gaat naar je hoofd! Daarom hebben onze hersenen de juiste voeding nodig om fit te blijven. Van brainfoods, zoals omega-3 vetzuren bijvoorbeeld, gaan ze juichen. Je vindt ze in vette vis zoals makreel, tonijn of zalm. En van antioxidanten uit bittere chocolade en rode of blauwe bessen worden ze ook blij, om maar een paar te noemen.

Ontdek meer