Darmwetenschap

Darmflora en slaap

Als je goed geslapen hebt, voel je je vaak uitgerust, scherp en helder. Maar hoe kom je nu aan een goede nachtrust? Niet alleen je gedrag voordat je gaat slapen is belangrijk. Want wist je bijvoorbeeld dat de miljarden bacteriën in je darmen, je darmflora, hier ook mee te maken hebben? Ze communiceren rechtstreeks met je hersenen. 

 

Een knoop in je maag. Wat is dat eigenlijk?

Wij leggen het uit. Bekijk de animatie.

Een knoop in je maag! Wat is dat eigenlijk?

Animatie met een vrouw en een vergroting van haar darmflora.
Een gapende jongen met een kussen voor zich.

Dipje

Als je darmflora wordt beïnvloed door bijvoorbeeld antibiotica of andere medicijnen, kun je dat merken aan de relatie tussen je darmen en je brein. De communicatie tussen de twee kan verstoord zijn, wat ervoor kan zorgen dat je slechter slaapt. Een slaaptekort of slaapproblemen kunnen impact hebben op je functioneren. 

Het kan ook andersom. Soms lig je uren te piekeren en kom je niet in slaap. De stress die je hier bewust of onbewust van krijgt, heeft invloed op de balans van je darmflora, de verzameling goede en slechte bacteriën, en uiteindelijk op je darmgezondheid. Dit kan zelfs je natuurlijke afweer verminderen. 

Minder stress slaapt beter

Hoe het allemaal precies werkt, wordt nog onderzocht. Studies laten wel alvast zien dat darmgezondheid en slaap nauw verbonden zijn. Goede bacteriën in de darmflora zouden bijvoorbeeld de relatie tussen darm en brein kunnen beïnvloeden. En zo kunnen ze de reactie op spanningen helpen verbeteren, wat de nachtrust ondersteunt. We slapen ongeveer een derde van ons leven, dus goed slapen is van groot belang om fit en gezond te blijven. 

Wist je dat je darm gezien wordt als de gastheer van je tweede brein?

Lekker slapen met je darmbacteriën in balans

Je rust en herstelt het best als je diep slaapt. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een darmflora met veel verschillende bacteriënsoorten goed kan zijn voor je slaapkwaliteit. Geef je darmflora daarom met een goede leefstijl, beweging, ontspanning en gezonde voeding, voldoende aandacht om lekkerder en effectiever te slapen.  

Waar houden je darmen van? 

Bacterieweetjes! 

Wat zijn de feiten en fabels over slaap

Weet jij hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt en waarom? Welke rol je biologische klok speelt? Wist je dat je darmbacteriëninvloed hebben op hoe je slaapt? En wat is de invloed van stress is op slaap en je darmbacteriën? Dit wordt allemaal besproken tijdens het interactieve webinar over slaap.

Ontdek meer