Darmwetenschap

Perimenopauze

Perimenopauze / de overgang: hormonale veranderingen en de Invloed op je darmflora

De menopauze is het moment dat je laatste menstruatie heeft plaats gevonden. Dit is dus pas achteraf, meestal na een jaar, bekend. De overgang, ofwel de perimenopauze, is de periode ervoor en kan 1 tot 10 jaar duren. Deze fase begint meestal tussen de 45 en 52 jaar en brengt grote hormonale veranderingen met zich mee.

In de perimenopauze kan de menstruaties onregelmatiger worden, langer of korter duren, of juist zwaarder of lichter zijn. Ook het slaapritme kan beïnvloed worden en vaak komt dit door nachtzweten, wat weer kan leiden tot vermoeidheid. De steeds schommelende hormonen in deze periode hebben ook invloed op de darmflora, waardoor iemand te maken kan krijgen met verstopping of een opgeblazen gevoel.

Hormonale veranderingen en de perimenopauze - Wat zegt de wetenschap?

De manier waarop een lichaam reageert op voedsel verandert naarmate iemand ouder wordt. Bij jongere vrouwen ziet men vaak milde pieken in de bloedsuikerspiegel na het eten, maar naarmate iemand ouder wordt, kunnen de pieken groter worden. Dit kan leiden tot vermoeidheid en honger kort na de maaltijd. Uiteindelijk kan een langdurig hoge bloedsuikerspiegel het risico op hartaandoeningen, diabetes type 2 en beroertes verhogen. Ook het vetgehalte in je bloed neemt toe naarmate iemand ouder wordt, en sommige onderzoeken suggereren dat het vetmetabolisme van vrouwen verandert tijdens de perimenopauze.

Hormonale veranderingen begrijpen

Tijdens de overgang schommelen de vrouwelijke geslachtshormonen, zoals oestrogeen en progesteron. Na de laatste menstruatie daalt de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam en stopt de productie van progesteron helemaal. De symptomen beginnen vaak rond het 40e levensjaar en kunnen sterk variëren in timing, duur en intensiteit.

Tips van Charlotte Adema (MSc) Diëtist & Gezondheidswetenschapper