Het maag-darmkanaal

Ons maag-darmkanaal speelt een belangrijke rol, onder andere bij het verwerken van voedsel. Een gezond eet- en leefpatroon draagt bij aan de gezondheid van je hele lichaam.

Darmen & spijsvertering

Je spijsvertering. Er komt veel meer bij kijken dan je zou denken. Het is een ingewikkeld proces waarbij meerdere organen samenwerken en zo je eten en drinken verteren.
Wat gebeurt er precies in het spijsverteringskanaal? Het begint allemaal in de mond en eindigt bij het uiteinde van de endeldarm.

Mond & slokdarm

Het begint allemaal in je mond waar het voedsel wordt vermengd met speeksel waar enzymen inzitten. Die maken van de grotere voedselmoleculen kleine stukjes. 

Voedsel wordt door de slokdarm met krachtige samentrekkingen van spieren geduwd, ook wel ‘peristaltiek’ genoemd. Deze knijpbewegingen beginnen bovenin de slokdarm en bewegen je voedsel mee door het hele maag-darmkanaal.

Pancreas (alvleesklier)

Deze klier zit net achter de maag en scheidt een zogenaamd pancreassap af dat het maagzuur neutraliseert en enzymen bevat die helpen bij het afbreken van voedsel in de dunne darm. Ook wordt hier insuline gemaakt, een hormoon dat zorgt dat de bloedsuikerspiegel goed blijft.

Lever

De lever heeft verschillende functies, zoals het produceren van gal en opslaan van suikers in de vorm van glycogeen. In je dagelijkse leven kunnen veel schadelijke stoffen in je lichaam terecht komen. Niet alleen door alcohol drinken, maar ook door het gebruik van medicijnen bijvoorbeeld. Je lever kan deze schadelijke stoffen onschadelijk maken en vervolgens afvoeren via de galvloeistof of urine.

Dikke darm

De dikke darm is ongeveer 1 meter lang en hier leeft het grootste deel van je darmmicrobiota. Deze miljarden bacteriën breken de rest van het voedsel af dat niet in de dunne darm verteerd kon worden. Sommige darmbacteriën maken vitaminen aan (zoals vitamine K) via een ingewikkeld proces. In de dikke darm wordt ook water opgenomen via de bloedbaan waardoor de stoelgang weer verder indikt, klaar om het lichaam te verlaten.

Maag

Afhankelijk van wat je gegeten hebt, blijft voedsel een half uur tot enkele uren in de maag voor verdere vertering. Daar wordt het vermengd met maagzuur, dat de meeste bacteriën doodt. Ook zitten er enzymen in die helpen eiwitten af te breken. De brij in de maag wordt steeds beetje bij beetje doorgelaten naar de dunne darm.

Galblaas

De gal die in de lever wordt gemaakt, wordt opgevangen in de galblaas. Zodra er voedsel in de darm komt (met name vet voedsel) perst de galblaas de gal naar de dunne darm.

Dunne darm

De dunne darm is als het ware een 5 tot 7 meter lange opgevouwen buis. Platgestreken heeft de dunne darm ongeveer een oppervlakte van een tennisbaan. Als de voedselbrij hier doorheen gaat, wordt er door de alvleesklier enzymen afgegeven. In de darm wordt het voedsel afgebroken in kleinere stukjes zoals koolhydraten, eiwit, vet, vitamines en mineralen. Deze kleine stukjes (moleculen) worden via de darmwand opgenomen in de bloedbaan.

Darmmicrobiota

In ons maag-darmkanaal leven meer dan tienduizend miljard bacteriën, ongeveer net zoveel als het aantal cellen waaruit ons lichaam is opgebouwd. Allemaal samen noemen we deze de darmmicrobiota dat een belangrijk rol speelt bij de spijsvertering en absorptie van voedingsstoffen. Verder produceren ze vitamines en helpen ze de darmcellen gezond te houden.